Najedzeni Fest! - Movie przy jedzeniu: nocny maraton dokumentów kulinarnych
NAJEDZENI FEST! - MOVIE PRZY JEDZENIU
nocny maraton dokumentów kulinarnych
5 kwietnia 2014, od godz. 21.00
Znany krakowski festiwal kulinarny doczekał się swojej filmowej odsłony. Organizatorzy kwietniowej edycji NAJEDZENI FEST! zapraszają do Kina Pod Baranami na wieczór z kulinariami na dużym ekranie.
W programie maratonu MOVIE PRZY JEDZENIU, który rozpocznie się w sobotę, 5 kwietnia, o godzinie 21.00, znajdą się cztery niezwykłe dokumenty kulinarne: Historia ruchu Slow Food, Więcej niż miód, Kucharze historii i Jiro śni o sushi. Uczestnicy projekcji poznają historię Jiro Ono, 85-letniego mistrza sushi, który prowadzeniu swojej restauracji (uhonorowanej trzema gwiazdkami w prestiżowym rankingu Michelina) i poszukiwaniu doskonałego smaku sushi poświęcił całe życie. Za sprawą nowoczesnej technologii, wykorzystanej przez wnuka szwajcarskiego pszczelarza w filmie Więcej niż miód, zobaczą z bliska fascynujący świat pszczół i złożony proces produkcji miodu. Zapoznają się też z filmową historią międzynarodowego ruchu społecznego slow food i dokumentalnym portretem kucharzy pracujących w wojsku.
Pokazom filmów towarzyszyć będzie dyskusja o projekcie szeroko zakrojonej zmiany społecznej, która koncentruje się wokół produkcji i konsumpcji żywności z udziałem Jacka Szklarka ze Stowarzyszenia Slow Food Polska oraz rozmowa na temat pszczół jako ważnych producentów żywności z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
O podniebienia uczestników maratonu zadbają festiwalowi wystawcy rekomendowani przez Stowarzyszenie Slow Food Polska: mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela z ramienia Fundacji Partnerstwo dla Środowiska przygotuje kanapki, Sushiro zroluje sushi, a Winnacja poda orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
PROGRAM:
(start: godz. 21.00)
HISTORIA RUCHU SLOW FOOD | SLOW FOOD STORY
reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74’
Opowieść o pasji do doskonałego jedzenia; historia ruchu propagującego kulturę zdrowego i przyjemnego jedzenia i naturalnej kuchni.
po seansie:
Rozmowa o ochronie tradycyjnej kuchni regionalnej i związanych z nią uprawach rolnych, hodowli zwierząt i ludziach, którzy w Polsce nie dali się zjeść hipermarketom z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska. (ok. 30’)
WIĘCEJ NIŻ MIÓD | MORE THAN HONEY
reż. Markus Imhoof, Austria/Niemcy/Szwajcaria 2012, 90’
Reżyser, wnuk szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o kryzysie, jaki obecnie dotyka populację pszczół. Wykorzystując najnowszą technologię, umożliwiającą obserwację niewidocznych gołym okiem zjawisk, pokazuje rolę i piękno pszczół, a także fatalizm ich losu.
po seansie:
Rozmowa o pszczołach jako ważnych producentach żywności i ich dalszym losie z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, który jest nie tylko pszczelarzem, ale także ekspertem akcji budowania hoteli dla pszczół zainicjowanej przez Greenpeace. (ok. 30’)
KUCHARZE HISTORII | AKO SA VARIA DEJINY
reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Słowacja 2009, 88’
Ten wielokrotnie nagradzany dokument jest przeglądem największych konfliktów XX wieku od kuchni. Dosłownie. Bohaterami filmu są kucharze polowi, którzy, zaspokajając apetyty żołnierzy, mają przemożny wpływ na losy świata.
JIRO ŚNI O SUSHI | JIRO DREAMS OF SUSHI
reż. David Gelb, USA 2011, 83’
Opowieść o 85-letnim Jiro Ono - właścicielu najmniejszej restauracji świata, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelina. Wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i jego kulinarnej pasji, która stała się sposobem na życie.
BILETY:
25 zł (w przedsprzedaży do 4.04 włącznie)
30 zł (w dniu maratonu)
Na maraton MOVIE PRZY JEDZENIU nie przyjmujemy rezerwacji.
Możliwy jest zakup przelewem. Szczegóły: kasa@kinopodbaranami.pl.
O STOISKACH KULINARNYCH, prezentowanych podczas Maratonu:
PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA
Stoisko z kanapkami, które przygotuje mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela ze składników dostarczonych przez: Spiżarnię Doliny Karpia, Marka Mostowika (ryby wędzone), Zakład Mięsny Krok (tradycyjne wędliny), Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł (warzywa i jaja) oraz Janinę Rzepka (lokalne sery). Będzie też pyszna szarlotka i chrupiące bugle zembrzyckie. Stoisko pod opieką Fundacji Partnerstwo dla Środowiska zorganizowane w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
SUSHI-RO
Pasjonaci sushi z Sushi-Ro, dążący do tego, by ten japoński przysmak stał się zdrową alternatywą dla rzeszy fast-foodów, zrolują dla widzów świeże hosomaki, futomaki, uramaki, przygotowywane według tradycyjnej japońskiej receptury.
WINNACJA
Miłośnicy win z Winnacji, którzy z pasją odrywają wina z lokalnych, endemicznych odmian winorośli, posiadających walory zdrowotne i oddających specyfikę wielowiekowych kultur, podadzą orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
Bufet Kina Pod Baranami czynny całą noc.
PARTNERZY:
nocny maraton dokumentów kulinarnych
5 kwietnia 2014, od godz. 21.00
Znany krakowski festiwal kulinarny doczekał się swojej filmowej odsłony. Organizatorzy kwietniowej edycji NAJEDZENI FEST! zapraszają do Kina Pod Baranami na wieczór z kulinariami na dużym ekranie.
W programie maratonu MOVIE PRZY JEDZENIU, który rozpocznie się w sobotę, 5 kwietnia, o godzinie 21.00, znajdą się cztery niezwykłe dokumenty kulinarne: Historia ruchu Slow Food, Więcej niż miód, Kucharze historii i Jiro śni o sushi. Uczestnicy projekcji poznają historię Jiro Ono, 85-letniego mistrza sushi, który prowadzeniu swojej restauracji (uhonorowanej trzema gwiazdkami w prestiżowym rankingu Michelina) i poszukiwaniu doskonałego smaku sushi poświęcił całe życie. Za sprawą nowoczesnej technologii, wykorzystanej przez wnuka szwajcarskiego pszczelarza w filmie Więcej niż miód, zobaczą z bliska fascynujący świat pszczół i złożony proces produkcji miodu. Zapoznają się też z filmową historią międzynarodowego ruchu społecznego slow food i dokumentalnym portretem kucharzy pracujących w wojsku.
Pokazom filmów towarzyszyć będzie dyskusja o projekcie szeroko zakrojonej zmiany społecznej, która koncentruje się wokół produkcji i konsumpcji żywności z udziałem Jacka Szklarka ze Stowarzyszenia Slow Food Polska oraz rozmowa na temat pszczół jako ważnych producentów żywności z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
O podniebienia uczestników maratonu zadbają festiwalowi wystawcy rekomendowani przez Stowarzyszenie Slow Food Polska: mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela z ramienia Fundacji Partnerstwo dla Środowiska przygotuje kanapki, Sushiro zroluje sushi, a Winnacja poda orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
PROGRAM:
(start: godz. 21.00)
HISTORIA RUCHU SLOW FOOD | SLOW FOOD STORY
reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74’
Opowieść o pasji do doskonałego jedzenia; historia ruchu propagującego kulturę zdrowego i przyjemnego jedzenia i naturalnej kuchni.
po seansie:
Rozmowa o ochronie tradycyjnej kuchni regionalnej i związanych z nią uprawach rolnych, hodowli zwierząt i ludziach, którzy w Polsce nie dali się zjeść hipermarketom z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska. (ok. 30’)
WIĘCEJ NIŻ MIÓD | MORE THAN HONEY
reż. Markus Imhoof, Austria/Niemcy/Szwajcaria 2012, 90’
Reżyser, wnuk szwajcarskiego pszczelarza, opowiada o kryzysie, jaki obecnie dotyka populację pszczół. Wykorzystując najnowszą technologię, umożliwiającą obserwację niewidocznych gołym okiem zjawisk, pokazuje rolę i piękno pszczół, a także fatalizm ich losu.
po seansie:
Rozmowa o pszczołach jako ważnych producentach żywności i ich dalszym losie z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, który jest nie tylko pszczelarzem, ale także ekspertem akcji budowania hoteli dla pszczół zainicjowanej przez Greenpeace. (ok. 30’)
KUCHARZE HISTORII | AKO SA VARIA DEJINY
reż. Péter Kerekes, Austria/Czechy/Słowacja 2009, 88’
Ten wielokrotnie nagradzany dokument jest przeglądem największych konfliktów XX wieku od kuchni. Dosłownie. Bohaterami filmu są kucharze polowi, którzy, zaspokajając apetyty żołnierzy, mają przemożny wpływ na losy świata.
JIRO ŚNI O SUSHI | JIRO DREAMS OF SUSHI
reż. David Gelb, USA 2011, 83’
Opowieść o 85-letnim Jiro Ono - właścicielu najmniejszej restauracji świata, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelina. Wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i jego kulinarnej pasji, która stała się sposobem na życie.
BILETY:
25 zł (w przedsprzedaży do 4.04 włącznie)
30 zł (w dniu maratonu)
Na maraton MOVIE PRZY JEDZENIU nie przyjmujemy rezerwacji.
Możliwy jest zakup przelewem. Szczegóły: kasa@kinopodbaranami.pl.
O STOISKACH KULINARNYCH, prezentowanych podczas Maratonu:
PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA
Stoisko z kanapkami, które przygotuje mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela ze składników dostarczonych przez: Spiżarnię Doliny Karpia, Marka Mostowika (ryby wędzone), Zakład Mięsny Krok (tradycyjne wędliny), Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł (warzywa i jaja) oraz Janinę Rzepka (lokalne sery). Będzie też pyszna szarlotka i chrupiące bugle zembrzyckie. Stoisko pod opieką Fundacji Partnerstwo dla Środowiska zorganizowane w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.
SUSHI-RO
Pasjonaci sushi z Sushi-Ro, dążący do tego, by ten japoński przysmak stał się zdrową alternatywą dla rzeszy fast-foodów, zrolują dla widzów świeże hosomaki, futomaki, uramaki, przygotowywane według tradycyjnej japońskiej receptury.
WINNACJA
Miłośnicy win z Winnacji, którzy z pasją odrywają wina z lokalnych, endemicznych odmian winorośli, posiadających walory zdrowotne i oddających specyfikę wielowiekowych kultur, podadzą orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
Bufet Kina Pod Baranami czynny całą noc.
PARTNERZY: